At bygge nyt hus er en meget spændende proces, men det er en god idé at have "tungen lige i munden". Der skal tages mange beslutninger undervejs, og hvem ønsker at tage en forkert beslutning, når det drejer sig om livets største investering?

Her vover vi at give nogle råd, anbefalinger, kommentarer, som I forhåbentlig kan bruge til noget. Det er alt sammen skrevet, inden vi påbegyndte selve byggeriet, og siden vil blive udbygget, når vi er blevet endnu klogere at høre på ;o)

Vælg den rigtige grund. Start eventuelt med at reservere, hvis I er i tvivl om der er råd til drømmehuset. Afstand til indkøb, skole, sportsfaciliteter og meget andet har stor betydning – både for jer i de kommende år men også for boligens pris, hvis den senere skal sælges. Vil I have en hjørnegrund, hvor huset kan præsentere sig flot men ligger mindre ugenert? Vær opmærksom på, at blød bund eller en skrånende grund kræver ekstra fundering, og det er ikke billigt. Tænk også over, hvordan solen falder ind på grunden.
Find ud af hvilken type hus, I har behov for. Er der planer om familieforøgelse? Skal der være plads til et kontor, gæsteværelse eller måske et motionsrum?
Sæt et loft for, hvor meget I vil betale for et hus. Lad eventuelt banken beregne, hvor meget I kan sidde for - inden I tager det første møde med et byggefirma.
Besøg en masse prøvehuse. Læg mærke til detaljerne og se, om kvaliteten er i orden. Find ud af, hvad I godt kan lide af rumfordeling, lysindfald, materialer og farver.
Besøg også de mange gode sider på Internettet – både private (se Andre nybyggere) og byggefirmaernes egne sider. Her kan I finde enorme mængder af hjælp og inspiration.
Udvælg med omhu 2-3 byggefirmaer, I kunne tænke jer at få bygget af og aftal et møde. Nogle har et bedre ry end andre, og der er også sikkerheden at tage hensyn til - især ved lavkonjunktur. Hvis bygmester får økonomiske problemer, risikerer I at stå med ”håret i postkassen”.
Mød velforberedt op til jeres første møde med byggefirmaet! Jo mere I er afklaret om behov, smag, stil og økonomisk formåen, jo mere får I ud af mødet. Og jo bedre rammer I husets endelige pris allerede ved første overslag. Vær opmærksom på, at ALT koster ekstra, fx en underlimet køkkenvask, emhættens motor på loftet, granitklinker på badeværelset. Mange bække små kan som bekendt give vand i kælderen… Se vores priser på nogle af tilvalgene.
Når I modtager tilbudene fra byggefirmaerne, så vurdér dem grundigt og lad jer ikke presse til noget af en smart sælger. Vi oplevede blandt andet, at konsulenten fra Helle-Huse forsøgte at sælge os et hus til opførelse med det samme, hvilket vi ikke var interesseret i. Vi kunne ikke nå at spare så meget sammen, som huset ellers ville stige i pris i vores ”venteperiode”, påstod han. Hos eurodan-huse kunne de til gengæld give os en fastpris-aftale i op til 6 måneder!
Hvis I bestemmer jer for at bygge, så kig kontrakten godt igennem, inden I skriver under. Se eventuelt, hvad vi fik ændret på kontrakten, inden vi afgav ”Den kostbare underskrift”.
Rigtig god fornøjelse! Husk at glæde jer over dét, I kan få i stedet for at ærgre jer over, hvad I eventuelt ikke har råd til. Vi får heller ingen jacuzzi…


Udskriv Udskriv